Likdelar kan finnas i allt...
Animaliska produkter finns tyvärr i det mesta av våra livsmedel.
Animaliska fetter
Löpe, vassle, gelatin, koschenill, talg och vissa emulgeringsmedel.
Förekommer ibland i godis, kakor, bakverk, smördeg,
chips, glass, ost, margarin, läskedryck, såser, alkohol,
soppor och färdiga rätter.
Samt i vissa läkemedel och hälsopreparat.
Löpe är enzymer från kalvmagen.
Vassle/vassla är en biprodukt från osttillverkningen efter det att löpe tillsats.
Gelatin utvinns ur kollagen från däggdjur. (Främst gris och ko)
Kollagen återfinns i slakteriavfall i bla. ben, mjälte, brosk och vävnader
Koschenill är ett rött färgämne framställt av torkade och krossade löss.
Koschenill innehåller karmin, E120, som blivit flitigt diskuterat och kritiserat
då det anses skadligt för barn på det sätt att det orskar hyperaktivitet
och koncentrationssvårigheter.
Talg som produkt är fettet från kor, får och getter.
Det vanligaste förekommande emulgeringsmedlet är lecitin.
Lecitin är ett fettämne som utvinns från galla och ägg.
Husbloss är torkad simblåsa från tropiska fiskar.
Det används till att rena alkohol, främst ölsorter.
Vin klaras oftast med torkat blod, gelatin, äggvita
och kitin från krabb-och räkskal.
Vegetariska alternativ:
*Vill man ha ost skall man köpa sorter som det står "ystenzym" eller
"mjölkkoagulerande enzym" i innehållsförteckningen.
Detta är ett sk vegetariskt löpe.
*Vegetabiliska alternativ till gelatin är vegetabiliska fetter,
det finns bla. hos algerna, där man kan utvinna geleringsmedlet, agar.
Pektin i frukt och bär tillsammans med socker gör att gelé bildas.
Godis med gelékonsistens framställs oftast med hjälp av stärkelse
eller vegetabiliska oljor.
*Vegetariska alternativ till att klara alkohol är:
Bentonit, kaolin och silikagel.
*Emulgeringsmedlet sojalecitin framställs av sojabönor.
Detta är dock inget medel man borde rekommendera eller ens tillåta,
då det innehåller bensin.
Man maler bönorna, blandar mjölet med vatten och bensin
(för att dra ut det man vill ha eller förändra egenskaperna),
sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning.
Men sojalecitin är värmekänsligt så stora mängder bensinrester finns kvar
på just denna sojaprodukt.
Varför tillåta bensin i livsmedel?
Tja, jag säger bara: EU.
I och med att vi gick med i EU så blev det plötsligt tillåtet att använda
en hel hög tillsatser som varit förbjudna i Sverige tidigare...
Men mer om det i ett annat inlägg.
Hej på dej!
Läser och begrundar. Gillar dina inlägg av det här slaget, för de är alltid väldigt sakliga och informativa. Jag hade ingen koll på de vegetariska alternativen - tror för det mesta att det inte finns såna...
Ha en bra dag! :-)
Vad bra att du tar upp sådant här gumman. Det är ju en djungel men tack vare dig så lär man sig en hel del. :-))
Tack för besöket idag också!
Pussar, mamma.
Grymt bra inlägg!! Kram
Hej! Nu måste jag be dig om råd. Jag har ingen aning om vad jag ska göra.. Har pluggat på massor om gelatin och massa ämnen som kommer från djur. Jag kan typ inte äta chips längre, inte ta min järntabletter (som jag VERKLIGEN behöver) inte äta något med ost på (löpe?) och inge bröd för det är tydligen massa likdelar i det också. Hur faan ska man göra? Jag blir helt tokig! Trodde jag var vegetarian redan, men jag förstår inte hur jag ska kunna leva ett liv och typ ägna halva min tid varje dag åt att kontrollera att inga konstiga ämnen är däri.. ALLTING innehåller ju djur? Vad ska jag göra?