Bakom tallriken döljer sig en bisarr verklighet...
"-Längtar du inte efter en stor blodig biff?"
Varför skulle jag sakna något som förblöder?
Varför skulle jag längta efter att äta någon som varit rädd,
haft panikångest, plågats och torterats?
Dum fråga jag tröttnat på att höra!
Bild från utställningen: "Walls of glass"
I samband med att jag nu sakta övergår från vegetarian till vegan
får man höra dumma uttalanden som:
"-Man kan väl inte få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver
genom vegankost?"
Eller:
"Utan mjölkprodukter får du inte i dig något kalcium och utan
kött får du inte i dig tillräckligt med protein!"
Jo, det kan man!
Mjölk- innehåller mycket kalcium men även stora mängder mättat fett.
Högt kolesterolvärde, hjärt- samt kärlsjukdomar kan därför bli ett problem.
Veganer däremot får sitt kalciumbehov tillgodosett genom att äta nötter,
sojaprodukter, frön och gröna bladgrönsaker.
Det finns även kalciumberikade produkter såsom havremjölk, rismjölk
och sojamjölk.
Här finns inget mättat fett (förutom i vissa nötter),
så sjukdommarna minskar därför hos veganer.
Protein- finns förvisso i kött...men samma sak gäller där.
Mättat fett finns i mängder i köttprodukter!
I den veganska kosten däremot får du inte i dig det mättade fettet.
Här finns det däremot kroppens smörjmedel, omättat fett.
Protein i gram per 100 gram.
Kyckling = 21,5 Bruna bönor = 22
Fläskfilé = 20 Linser = 24
Biff = 22 Vetegroddar = 27,5
Blodpudding = 11 Jordnötter = 25,7
Falukorv = 9,9 Pumpafrön = 24,5
Hamburgare = 16,1 Kikärtor = 20,5
Torsk = 17 Gula ärtor = 21,5
Lax = 18,4 Havregryn = 13,3
Vitamin B12 är även det en omdiskuterad fråga.
Klarar sig veganer utan kosttilskott eller inte?
Det finns de veganer som inte visar ett underskott och det finns de
som måste tillföra tillskott.
Det samma gäller även allätare.
För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vitaminet krävs att en inre faktor,
IF, bildas i magsäckens slemhinna.
Vissa människor saknar detta och kan då få B12 brist.
Allt beror på hur du är som människa, genetiskt arvslag
och hur välbalanserad kost du har.
B12 lagras i levern och kan användas om och om igen.
De dagliga förlusterna av B12 är endast cirka 1-3 mikrogram
men kroppens förråd är cirka 2-5 mg.
Förrådet är alltså tusen gånger så stort som de dagliga förlusterna.
Därför kan man klara sig utan B12 i flera år utan att lida brist.
Det dagliga behovet är således ca. 2 mikrogram,
och om du äter något av groddar, svamp, syrade grönsaker och alger,
så klarar du dig utan problem.
Det behöver inte vara så komplicerat att leva som en vegan.
Om man bara engagerar sig i näringsläran samt i matlagning
så går det fint.
Men detta är dock något som varje människa bör göra,
oavsett val av föda.
Hur många köttätare får tillexempel i sig allt dagligt intag av:
C-vitamin, selen, kostfiber, zink, kalium, folsyra och vitamin E?
Samt hur många av dem får inte för mycket av det mättade fettet
och av socker?
Att äta rätt av rätt mängd ligger hos den enskilda individen.
Det är var och ens eget ansvar för sin egna hälsa!
Hej Jenny,
Jättebra skrevet!
Alla vet ju faktiskt inte allt om detta, och tycker kanske att det är jobbigt att ta reda på om hur näringsämnena funkar. Så, då är det bra att folk påminner varför man ska äta vegetariskt och hur man gör det för att få i sig allt.
Det finns ju animaliska grejer i nästan allt, känns det som.
Jag vill ju helst skydda djuren från allt ont.
Jag är ju inte vegetarian (än) men snart så, ska bara få med gubben. Orkar inte med ett en-mans race.
Tills det, så köper vi kött från grannen.
Kram Anita
Å vad jag är trött på folk som tjatar om att man inte får i sig "de viktiga ämnena" om man inte äter som ... ja som en idiot! Att skippa tex mjölk finns det bara fördelar med... det är ju faktiskt lite konstigt att människan är det enda däggdjuret som fortsätter mummsa mjölk efter diåldern... konstigt och fullkomligt onödigt om man öppnar ögonen och läser innehållsförteckningen på saker istället för att leva efter det ens mormorsmormor har sagt är "nyttigt"
Stå på dä!
Du har alldeles rätt i att vi alla borde ta ansvar för vår egen hälsa! En varierad kost är det bästa för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen vare sig man är köttätare, vegetarian eller vegan. Jag är expert på att läsa innehållsförteckningar...;)(fast jag håller ju mest utkik efter kolhydrater eftersom jag har diabetes)...
Zombieland var ok! Jag irriterade mig på tjejerna bara...Dessutom kunde filmen ha varit en halvtimme- timme längre- Den var ju bara 1 timme 20 min!
Stor Kram!
Grymt bra inlägg.. Precis där jag står, enda cravings jag har är ost, dock är allt orgranic ( ekologiskt ) men bortsett från ost och ägg så är man bra jävla nära.. Att bli vegetarian är enkelt, att gå från vegetarian till vegan kräver lite mer "planering" men fortfarande väldigt simpelt..
Meat is murder, milk is misery!