Klimatsmart!?
Många av oss vet att planeten blir mer och mer försämrad,
men allt för många vet inte hur man ska agera i rätt riktning.
Dvs: Hur man blir klimatsmart!
Här är därför några enkla tips man kan använda sig av
och som dessutom ger störst effekt på miljön.
Alla kan vi göra något!
*Betala räkningar via autogiro eller e-faktura!
Vanliga fakturor trycks på papper,
fraktas i posten med långtradare eller flyg
och går så småningom till pappersåtervinning.
En massa steg som kräver energi och dessutom gör av med träd
till pappersmassa.
*Köp mat efter säsong samt närproducerat!
Välj säsongens frukt och grönt när du handlar.
Den mesta maten som importeras kommer med lastbil eller båt.
Men känsliga frukter, bär och grönsaker långväga ifrån
kommer ofta med flyg.
Det gör att deras negativa påverkan på miljön blir stor.
Handla gärna på lokala marknader eller direkt hos bönder
om du har möjlighet.
*Använd tygkasse när du handlar!
*Ät vegetariskt!
Det krävs mycket mer energi för att framställa mat från djur
än vegetariskt.
Om du inte vill bli vegetarian på "heltid",
så ändra åtminstonde matvanorna till vegetariskt
en eller ett par dagar i veckan.
*Åk kollektivt!
Ta buss, spårvagn, tunnelbana eller tåg istället för bil.
Eller ännu bättre: Cykla!
*Ät mer grova grönsaker!
Grova grönsaker som inte behöver odlas i varma växthus
är snällare mot miljön.
Tex: Morötter, broccoli, blomkål, lök, bönor och purjolök.
Grova grönsaker innehåller också mer näring än salladsgrönsaker
*Släck lampor, dra ur sladden och undvik standby!
Många elektriska apparater i hemmet drar mycket el
trots att de är avstängda.
Tex: Mobilladdaren, mikron, TVn, DVDn, väckarklockan och datorn.
*Vattenkokare är bättre än spis när du ska värma vatten!
*Återvinn så mycket du kan!
Ju mer du sorterar dina sopor desto bättre.
*Köp ekologiskt!
Eftersom det kostar mer att göra ekologisk mat
så är den också lite dyrare för oss att köpa.
Men fördelarna är många, mindre koldioxidutsläpp, renare vatten,
natur utan gifter och fler arter av djur som kan leva i odlingslandskapet.
På köpet får du nyttigare mat,
och behöver inte oroa dig för rester av gifter.
*Köp färsk mat!
Färsk mat innehåller mer näring och ger lägre koldioxidutsläpp
än fryst mat.
Fryst mat måste fraktas i särskilda frysbilar till affären.
Det går åt mycket energi för all frysförvaring.
Tänk också på att frosta av frysen regelbundet,
då drar den mycket mindre el.
*Ta vara på maten!
I genomsnitt slänger vi en femtedel av all mat vi köper,
enligt en undersökning från Konsumentverket.
Ett enkelt sätt att minska både utsläppen av koldioxid
och dina matkostnader är att handla rätt och ta vara på maten.
Använd rester till matlådor eller laga nya rätter av dem.
Källa och mer info: Min Planet och WWF
men allt för många vet inte hur man ska agera i rätt riktning.
Dvs: Hur man blir klimatsmart!
Här är därför några enkla tips man kan använda sig av
och som dessutom ger störst effekt på miljön.
Alla kan vi göra något!
*Betala räkningar via autogiro eller e-faktura!
Vanliga fakturor trycks på papper,
fraktas i posten med långtradare eller flyg
och går så småningom till pappersåtervinning.
En massa steg som kräver energi och dessutom gör av med träd
till pappersmassa.
*Köp mat efter säsong samt närproducerat!
Välj säsongens frukt och grönt när du handlar.
Den mesta maten som importeras kommer med lastbil eller båt.
Men känsliga frukter, bär och grönsaker långväga ifrån
kommer ofta med flyg.
Det gör att deras negativa påverkan på miljön blir stor.
Handla gärna på lokala marknader eller direkt hos bönder
om du har möjlighet.
*Använd tygkasse när du handlar!
*Ät vegetariskt!
Det krävs mycket mer energi för att framställa mat från djur
än vegetariskt.
Om du inte vill bli vegetarian på "heltid",
så ändra åtminstonde matvanorna till vegetariskt
en eller ett par dagar i veckan.
*Åk kollektivt!
Ta buss, spårvagn, tunnelbana eller tåg istället för bil.
Eller ännu bättre: Cykla!
*Ät mer grova grönsaker!
Grova grönsaker som inte behöver odlas i varma växthus
är snällare mot miljön.
Tex: Morötter, broccoli, blomkål, lök, bönor och purjolök.
Grova grönsaker innehåller också mer näring än salladsgrönsaker
*Släck lampor, dra ur sladden och undvik standby!
Många elektriska apparater i hemmet drar mycket el
trots att de är avstängda.
Tex: Mobilladdaren, mikron, TVn, DVDn, väckarklockan och datorn.
*Vattenkokare är bättre än spis när du ska värma vatten!
*Återvinn så mycket du kan!
Ju mer du sorterar dina sopor desto bättre.
*Köp ekologiskt!
Eftersom det kostar mer att göra ekologisk mat
så är den också lite dyrare för oss att köpa.
Men fördelarna är många, mindre koldioxidutsläpp, renare vatten,
natur utan gifter och fler arter av djur som kan leva i odlingslandskapet.
På köpet får du nyttigare mat,
och behöver inte oroa dig för rester av gifter.
*Köp färsk mat!
Färsk mat innehåller mer näring och ger lägre koldioxidutsläpp
än fryst mat.
Fryst mat måste fraktas i särskilda frysbilar till affären.
Det går åt mycket energi för all frysförvaring.
Tänk också på att frosta av frysen regelbundet,
då drar den mycket mindre el.
*Ta vara på maten!
I genomsnitt slänger vi en femtedel av all mat vi köper,
enligt en undersökning från Konsumentverket.
Ett enkelt sätt att minska både utsläppen av koldioxid
och dina matkostnader är att handla rätt och ta vara på maten.
Använd rester till matlådor eller laga nya rätter av dem.
Källa och mer info: Min Planet och WWF
Lina
Där prickade jag av nästan alla tipsen ;D Men det är ju medvetna val också. Att vara rädd om näturen och jordet är ju att vara rädd om sig själv. Så genom att tänka själviskt kan man rädda planeten :)
Trackback