Jag vs Rådjuren
Varje dag jag kommer hem från jobbet ligger det äppelskruttar,
äpplen med ett bett i och hela äpplen nedanför äppelträden.
Och jag blir lika putt varje gång...
Visst tycker jag att även rådjuren ska få lite gott i magen,
men måste de ta alla fina äpplen?


Detta problemet har jag nu löst på följande sätt:
Jag plockar in de fina äpplen som är mogna samt slänger iväg de som är lite fula
(dvs. maskätna, missbildade eller stötta) en bit bort.
På så sätt får jag rådjuren att mumsa på dem och låta de andra vara kvar i trädet.
För det är klart att de hellre ställer sig vid en plats där det ligger mat i en hög
än att de ska behöva sträcka på halsarna och nå äpplen i ett träd.

Äpplena jag plockat in ska saftas, mustas och göras till paj snarast!
Hemkokt smask


Saft av svartvinbärsblad och lime görs väldigt enkelt på detta vis:
Dag 1. Plocka ca. 2 liter (något packat) svarta vinbärsblad,
hacka dessa grovt och lägg i en stor gryta.
Klyfta en lime och lägg med bladen.
Koka upp 2 liter vatten och häll i grytan med blad och lime,
sätt ett lock på och låt det stå ett dygn.
Dag 2. Sila av bladen och limen, koka med 3 dl socker i ca 30 min.
Tappa saften på flaskor som blivit värmda i ugnen till 100 grader.
Låt svalna och placera sedan svalt-kallt.
Rönnbärsgelén däremot är lite kruxigare.
Dvs om man har rönnbärsträd som är flera meter höga
och alla fina rönnbär sitter långt upp.
Efter många om och men tillsammans med en stege och en kratta
fick jag tillslut ner 2 kg rönnbär.
Resten i toppen av trädet sparades till fåglarna.
Rönnbärsgelén gjordes i saftmajan på detta sätt:
Rönnbären fick ångkokas i ca 1 timme tills de var mosiga.
Saften från dem, ca 1 liter tappades ut och kokades i gryta tillsammans med 5 dl socker.
Se till att röra om samtidigt.
Efter ca 15 minuter gjordes gelé provet:
Men tar en droppe gelé och häller på en tallrik, dra ett finger igenom.
Flyter inte droppen ihop är gelén klar, annars kokar man längre tills provet fungerar.
Häll gelén på burkar som blivit värmda i ugnen till 100 grader och låt svalna
innan de placeras svalt.
Gelén kan verka lite lös den första tiden men efter ett par dagar-1 vecka är den fast.
Monsterpumpa
Det blev visst lite för många pumpaplantor tillsammans med kronärtskockan
i den lilla odlingslådan som enbart är 1*1 m.
Pumporna trycker sig utåt likt en jättebläckfisk och tar över allt i sin väg.


Det är nog hög tid att korta in dem lite....
Om man nu gör sådant med pumpor har jag ingen aning om.
men eftersom det är processen man utför på tomater när de ska lägga kraften på att
utveckla frukt istället för att skjuta i höjden, så antar jag att det går lika bra med pumpa.
Man får väl prova sig fram!
Smask, smask, smask...

Lavendeldrömmar
Lavendeln blommar för fullt och det finns massor av sätt
att förgylla vardagen med de vackra blommorna.


Plocka blommor och stick in dem i dörrkransen
för ett vackert och väldoftande välkomnande.
Eller häng upp en bukett inomhus och låt doften sprida sig i hemmet.
Man kan även baka lavendelkakor och bjuda gästerna på,
eller bara få mumsa i sig de ljuvliga godsakerna själv...

Ingredienser till Lavendelkakor:
*250 g smör
*2 1/2 dl strösocker
*2 ägg
*6 dl vetemjöl
*2 tsk bakpulver
*1 tsk vaniljsocker
*1/2 dl lavendelblommor, torkade eller färska
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst, vispa i ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och lavendelblommor,
rör ner i smeten.
Smeta ut lavendelkaksmeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Placera mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
Ta fram plåten och skär kakorna, sätt tillbaka i ugnen i ca. 5 minuter till.
Låt kakorna svalna innan servering!
Och regn, regn, regn föll ner, ner ,ner...

När det regnar så mycket som det gör nu och har gjort de senaste dagarna
så kan jag inte låta bli att tänka på Nalle Puh.
Snart kanske vi regnar bort!?
Värst är det för grödorna på åkern....
hälften av sådden har redan ruttnat.
Men det finns fortfarande en del som klarat sig
och förhoppningsvis klarar sig ända till skörd.
Idag är dock ingen dag att ge sig ut på åkern,
för idag är det en innesittar dag/pysslar dag.
Jag har en hel bunke med bär i kylen som ska saftas
och ett helt hus som behöver städas.
Åtminstone tills regnet avtar...
Ta tillvara på det naturen erbjuder
I helgen har vi haft min mor och syster på besök,
och som alltid när de är här så brukar vi få massor gjort.
De drar sig inte för att hjälpa till på gården...
Men just denna helgen spenderades i största delen i skogen
där vi strosade runt och fyllde 2 korgar med svamp.

Jag har sedan innan fyllt upp 2 burkar med torkad svamp
och 4 liter med förvälld fryst svamp,
men med detta tillskottet har jag svamp så det räcker vintern ut.
Lovely!
Doftande blomster
Nu är det hög tid att ge sig ut till närmaste trädgårdsmarknad och fynda trädgårdsväxter på rea.
Själv har jag gett ett par blommande buskar ett nytt hem i våran trädgård.

Pimpinella rosen "Stanwell Perpetual" är en skönhet
som inte bara blommar under lång tid utan även doftar ljuvligt.
Det positiva med denna rosen är inte bara doften, den kan även stå placerad
i ett skuggigt hörn i trädgården och blomma lika massivt ändå.

Ros nummer två som dessutom kom in i trädgården som just 2 stycken
är en storblommig buskros, "Fresia".
Även denna doftar. Förföriskt!

För att lätta upp det gula och doftande i Fresiorna
planterade jag 2 stycken vidjehortensior i samma klunga.
Som en härlig färgklick mitt i trädgården står de nu tillsammans.
Det har även kommit till ett par vinbärsbuskar och fläder.
Deras bär, blommor och blad ska det bli fantastiskt gott att göra saft på i framtiden.