Hemkokt smask


Saft av svartvinbärsblad och lime görs väldigt enkelt på detta vis:
Dag 1. Plocka ca. 2 liter (något packat) svarta vinbärsblad,
hacka dessa grovt och lägg i en stor gryta.
Klyfta en lime och lägg med bladen.
Koka upp 2 liter vatten och häll i grytan med blad och lime,
sätt ett lock på och låt det stå ett dygn.
Dag 2. Sila av bladen och limen, koka med 3 dl socker i ca 30 min.
Tappa saften på flaskor som blivit värmda i ugnen till 100 grader.
Låt svalna och placera sedan svalt-kallt.
Rönnbärsgelén däremot är lite kruxigare.
Dvs om man har rönnbärsträd som är flera meter höga
och alla fina rönnbär sitter långt upp.
Efter många om och men tillsammans med en stege och en kratta
fick jag tillslut ner 2 kg rönnbär.
Resten i toppen av trädet sparades till fåglarna.
Rönnbärsgelén gjordes i saftmajan på detta sätt:
Rönnbären fick ångkokas i ca 1 timme tills de var mosiga.
Saften från dem, ca 1 liter tappades ut och kokades i gryta tillsammans med 5 dl socker.
Se till att röra om samtidigt.
Efter ca 15 minuter gjordes gelé provet:
Men tar en droppe gelé och häller på en tallrik, dra ett finger igenom.
Flyter inte droppen ihop är gelén klar, annars kokar man längre tills provet fungerar.
Häll gelén på burkar som blivit värmda i ugnen till 100 grader och låt svalna
innan de placeras svalt.
Gelén kan verka lite lös den första tiden men efter ett par dagar-1 vecka är den fast.

Gunilla
Oj vilken mysig bild. Ja saften blev god, det kan jag intyga. Den med myntan dock, var inte riktigt min grej. Men det är ju roligt att prova olika sorter. :)
Svar:
Pansky
AnnaKK
Gelén låter som överkurs för min del, men den där vinbärsblads/lime-saften verkar riktigt spännande! :-)~ Vinbär finns i trädgården och en lime finns i kylen, så...!? :-D
Svar:
Pansky
Trackback