Ostgratinerade savoydolmar
Savoydolmarna innehåller tillräckligt med näring
för att kunna serveras ensamma.
Men för dem som önskar något mer,
kan de med fördel serveras med potatis, ris etc.
för att kunna serveras ensamma.
Men för dem som önskar något mer,
kan de med fördel serveras med potatis, ris etc.
Ingredienser till 4 port:
♦1 savoykålhuvud (10-12 blad)
♦200 gram svamp
♦2 dl quinoa eller dinkelvete
♦2 st lökar
♦3 dl havregrädde
♦1 tärning grönsaksbuljong
♦2 dl ost, riven
salt & peppar
Tillbehör:
(potatis eller ris)
Rårörda lingon eller lingonsylt
Tillagning:
1: Skär loss bladen vid rotstocken och sära dem försiktigt.
Koka upp en stor kastrull lättsaltat vatten och koka bladen tills de mjuknat något.
(Ca. 5 min)
Ta upp och låt rinna av i durkslag.
2: Koka quinoa i vatten, och buljongtärning, enl. anvisning på förpackningen.
3: Finhacka lök och skiva svamp. Stek i panna med olja tills de fått lite färg.
4: Häll quinoa, svamp och lök i bunke.
Salta, peppra och blanda ordentligt.
Lägg fyllningen i bladen och vik ihop till dolmar.
Placera dolmarna med den vikta bladsidan neråt i en smord form.
5: Sätt ugnen på 200 grader.
6: Koka upp grädden med osten och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över dolmarna och placera formen i mitten av ugnen.
Gratinera tills dolmarna fått fin färg, ca. 30 min.
7: Servera som dolmarna som de är med rårörda lingon
eller med kokt potatis eller ris vid sidan!
AnnaKK
Ah, ett middagstips! Det kan jag behöva idag - har ingen som helst inspiration för tillfället vad det gäller matlagning. Fast här får det nog bli vanliga kåldolmar isåfall... :-) Men dina ser jättegoda ut på bilden!
Grattis en dag i efterskott till Porthos!! Vår huligan blir sju år i april - men bitvis (eller ganska ofta, faktist...) bär han sej åt som om han snarare vore sju (eller sjutton??) månader! <:-)
Trackback